שטח ציבורי

המחסן הוא פרטי, החשמל לא

כיצד להתמודד עם התופעה של הפעלת מכשירים "זוללי" חשמל במחסנים הפרטיים של בעלי הדירות?

מאת: רונן מאיר, שירות RMCM

בבתים משותפים חדשים, כאלה שנבנו בעשורים האחרונים, מקובל שהנכס הפרטי – כלומר, הדירה – כולל גם שטח מחסן ושטח חניה. שני אלה אינם חייבים בהכרח להיות צמודים לדירה – החניה נמצאת בחניון והמחסן גם הוא בקומת מחסנים ייעודית – אבל מדובר בשטח פרטי בבעלותם של בעלי הנכס שמחושב כחלק משטח הנכס.

הפעם נתמקד במחסן ובתופעה של הפעלת מכשירי חשמל – מקררים, מקפיאים ואחרים – במחסנים הפרטיים של בעלי הדירות.

על פניו מחסן הינו שטח פרטי בו יכול בעל הנכס לעשות ככל העולה על רוחו (במגבלות התקנון, אבל זה עניין אחר). אלא שהפעלת מכשירי חשמל במחסן כרוכה בשימוש בחשמל ציבורי.

כיסוי לצריכת החשמל העודפת

חשוב לדעת! במרבית הבניינים המחסנים מחוברים למערכת החשמל הציבורית של הבניין, מתוך הנחה שצריכת החשמל בהם היא שולית, אבל הפעלה שוטפת של מכשירים "זוללי" חשמל עלולה להקפיץ את עלויות החשמל הציבורי באלפי שקלים.

מובן כי על ועד הבית לנקוט עמדה ופעולה כדי למנוע שימוש פרטי בחשמל ציבורי; ראשית יש לעגן את העקרונות בתקנון הבית המשותף, בדומה להמלצה בנושא עמדת טעינה לכלי רכב חשמליים.

בכל הקשור לרכב חשמלי כדאי לבחור פתרון מערכתי לעמדות הטעינה, אך בנושא השימוש במכשירי חשמל במחסן כדאי לשקול פתרון מנהלי שמבוסס על הסדרי תשלום פרטניים עפ"י הערכת עלויות חשמל ואחרות.
כלומר, בעלי דירות יוכלו להפעיל מכשירי חשמל במחסן ובלבד שיכסו, בצורה זו או אחרת, את צריכת החשמל שלהם. השיטה לשיקולכם, בהתאם להיקף התופעה בבניין, פערי העלויות וכד'.

חשוב לחשוב על ביטוח

כאשר בחשמל עסקינן יש לקחת בחשבון שיקולי בטיחות וענייני ביטוח. מובן כי לבעלי הדירות מומלץ לוודא כי יש להם ביטוח דירה – מבנה ותכולה – שמכסה גם את המחסן ואת תכולתו. אבל מה שמעניין את ועד הבית הוא קיומו של כיסוי צד ג' מצד בעלי הדירות, למקרה של נזקי רכוש, או חלילה נזקי גוף ונפש, לצד שלישי כתוצאה מתקלת חשמל במחסן שלהם.

במילים אחרות, ועד הבית יכול לעגן בתקנון הבית המשותף, בנוסף להסדרי התשלום עבור החשמל הציבורי, גם דרישות בטיחות ודרישות ביטוח להפעלת מכשירי חשמל במחסנים הפרטיים.